RD Svatopluka Čecha

Malý – velký dům rodiny architekta, který v řadové zástavbě o šířce parcely 4,4 až 5,5m upozorňuje svou jednoduchostí, propracovaností detailů, promyšleným a využitým každým centimetrem

 

Po krátkém nástupním schodišti vstupujeme do 1.NP, které je plné světla a vzduchu díky tzv. raum-planu. Strop nad 1.NP prochází v jedné úrovni, na rozdíl od podlahy, které se postupně snižuje směrem od ulice / forhausu až do zahrady. Bazilikální osvětlení kuchyně pak umocňuje prostor a propouští jižní slunce hluboko do dispozice.

Přistup do dalších podlaží zajišťuje lineární schodiště přes dvě podlaží. Z hlediska prostoru i funkce se postupně mění šířky schodišť i pohodlnost (čím výš tím strmější). Extrémní je pak výstup na střechu, kde jsme použili schodiště mlynářské. Všechny prostory pod a nad schodišti jsou plně využity na úložné prostory, které jsou pojaty jako vestavěné, obkladové bílé lesklé panely jsou opticky přerušovány nikami tak, aby pocitově bílá plocha tvořila stěny místnosti. Díky lesklému povrchu je prostor opticky rozšířený a dokonale prosvětlený.

 

Jednoduchý design interiéru podporuje jednotným způsobem koncepci. Opakující se materiály, jednotná podlaha, bílé stěny občas oživuje kontrastní nika, skříňka z imitace kortenového plechu v koupelnách nebo ve stěně zapuštěná LCD obrazovka.

Společenský prostor přirozeně navazuje na úzkou zahradu, vnitroblok, který využívá všech výhod jako jsou absolutní klid, mnoho vzrostlé zeleně, soukromí, posezení z zahradním altánu, který vypadá jako by se malý vagónek odpojil od hmoty obývacího pokoje. Důležitým prvkem je vodní hladina koupacího jezírka, která v létě i zimě odráží oblohu i slunce do interiéru.